Miracle in cell no.7 (Korea)

Tuesday, January 05, 2016

Assalamualaikum,

Sesi persekolahan bagi 2016 baru je bermula semalam, tapi Adlin dah terasa sunyi dekat rumah. Mana taknya, adik-adik bongsu Adlin dah masuk tadika, adik Adlin yang perempuan pula dah masuk asrama. Pertama kali dia berpisah jauh dari keluarga, sedih je muka masa nak tinggalkan dia kat asrama. Nasib baik ada adik Adlin yang kedua ni, boleh juga jadi peneman untuk seminggu ni, 9 January baru pendaftaran dia kat sekolah baru.

Back to topic, Adlin yakin ramai yang dah tengok cerita ni kan? Adlin pun tahu cerita ni masa tengok exo showtime, yang masa Krismas tu. Bila tengok Xiumin menangis, Adlin memang tekad nak tengok cerita ni. Malangnya, semalam baru Adlin ada kesempatan nak tengok cerita ni kt youtube.


Title: Miracle in cell no.7

Starring: Ryu Seung Ryeong (Lee yonggu), Kal So Won (Yesung child), Park Shin Hye (Yesung adult)

Plot:

Lee Yonggu is a mentally impaired father with the intellect of a six year old, who lives in a run down house along with his daughter of the same age, Yesung. One day, he gets into a physical altercation with the police commissioner, who has just purchased the last Sailor Moon backpack for his daughter, a gift Yonggu was saving up to buy for Yesung. Soon after, the police commissioner's daughter dies in a freak accident, in which she slips on ice and suffers a fatal blow to the back of her head while she is taking to Yonggu to another store that sells the same backpack. When he tries to resuscitate her, a woman witnesses him and mistakes him to be molesting her. Yonggu is falsely accused of the abduction, murder and rape of a minor. The police quickly took advantage of his disability and forced him to admit committing the crimes while ignoring exonerating evidence. Yonggu, who is sentenced to death, is imprisoned and assigned to cell no.7, the harshest cell in a maximum security prison. At first, the other men in the cell, led by gang leader So Yangho, do not take kindly to Yonggu after reading his file that he murdered and molested a child, but when Yonggu save Yangho from being fatally stabbed by a rival gang leader, Yangho repays the favor by smuggling Yesung into cell no.7. Over time, they come to believe in his innocence, and make it their goal to help reverse the verdict at Yonggu's retrial. 

*Copy and paste from wikipedia

Bagi Adlin, nilah salah satu movie kekeluargaan yang sangat best selepas kabhi kushi kabhi ghum. Hahahaha

Walaupun Yonggu tu seorang ayah yang ada macam illness tapi dia sangat sayang akan anak perempuannya, Yesung. Dari awal filem, dapat lihat macam-macam dia lakukan untuk Yesung gembira. Kumpul duit untuk beli beg Sailor moon yang Yesung nak, malah sanggup korbankan diri dia supaya Yesung dapat hidup. Yesung pula sangat berdikari dan sangat cerdik bagi seorang budak berusia 6 tahun.

Suasana dalam cell no.7 tu terus berubah dengan kehadiran Yesung. Buat gangster Yangho pun lembut hati dah belajar membaca.

Part paling Adlin suka bila pakcik-pakcik dalam penjara tu cuba buat hot air balloon supaya Yonggu dapat escape dari penjara tu, I cried a lot during that part. Macam menunjukkan walaupun kita nak lari dari kematian, tapi bila dah sampai ajal kita, apapun yang kita buat, tetap tak dapat mengubah takdir.

Walaupun Yonggu dah mati, tapi sekurang-kurangnya Yesung dapat membuktikan kat semua yang ayahnya tak bersalah. Ayahnya cuma dipaksa oleh polis.

Bagi Adlin, ada sesetengah scenes ni, walaupun macam bodoh-bodoh tapi boleh buat kita teringat je. Ada scenes pulak yang kita sendiri boleh rasa kasih sayang yang ditunjukkan kat dalam movie tu. Ada sesetengah scenes yang sangat sedih, macam scenes yang hot air balloon tu, sampai bengkak-bengkak mata Adlin menangis.

Watak Yesung semasa kecil yang dibawa oleh Kal Sowon sangat lah adorable. Kecil-kecil dah pandai berlakon. Lagi-lagi masa diorang nak seludup Yesung dalam cell tu, diorang letak Yesung dalam kotak. Muka Yesung tu sangat comel masa tu.



Dulu Adlin ada tengok satu cerita Korea yang sama concept dengan Miracle in cell no.7, tapi Adlin tak berapa ingat tajuk dia. Tapi cerita tu lebih mengisahkan tentang kasih sayang seorang ibu, miracle in cell no.7 pula banyak mengisahkan tentang pengorbanan seorang ayah.

Adlin sangat recommend cerita ni kat semua orang yang tak tengok lagi. Walaupun lepas baca apa yang Adlin post ni buat cerita ni macam tak best je, tapi sebenarnya cerita ni sangat best. Percayalah, pasti kita akan tergelak, kita akan menangis, siapa tak menangis tu tak tahu ah. Serious berbaloi 120 minutes tengok cerita ni..


You Might Also Like

4 comments

Follow by Email

My Blog List

Follow me